Posted on

Bästa tipsen för miljövänlig städning

Har du tröttnat på starka och farliga kemikalier som orsakar skador på möbler och irritation på huden? Då är du inte ensam. Idag väljer allt fler bort de rengöringsmedel som finns i butikerna för att istället städa med sådant som finns i det egna hemmet. Miljövänlig städning kan förvisso innebära rengöringsmedel som är SVANEN-märkta, men de kan också inkludera städprodukter du har i ditt eget skafferi.

Det är långt ifrån alla som vet hur mycket du kan rengöra med hjälp av miljövänliga livsmedel de allra flesta har hemma i sitt skafferi. Visste du t.ex. att citronjuice och salt är utmärkt att använda för att rengöra en gammal skärbräda som har blivit fläckig eller luktar illa? Du kan även använda dig av bakpulver eller bikarbonat och vinäger för att rengöra din glashäll och få den alldeles skinande ren igen. Lämna den frätande ugnsrengöringen på butikshyllan och städa med våra snälla (men effektiva) knep istället.

5 sätt att städa miljövänligt
Citron/Citrusfrukt

Citron och andra citrusfrukter är utmärkta att använda sig av när du vill ta bort tuffa fläckar. Eftersom citron har en blekande effekt bör du dock undvika känsliga material. Däremot kan du med fördel använda det på kakel och klinker i badrum eller toalett. Du kan också lägga in en halv citron i mikron tillsammans med en skål vatten för ett smart och snabbt sätt att bli av med intorkade matrester.

Ättika (24%)

Ättika, såväl som ättikssprit, är ett bra val för dig som inte vill använda vanligt sköljmedel eller för dig som vill ta bort kalk från kranar eller kaffebryggare. Ättika kan med fördel även fungera som rengörare till tvättmaskin eller diskmaskin som börjat lukta illa. Det enda du behöver göra är att hälla ner cirka 1 dl i doseringsfacket och sedan köra på hög temperatur.

Bikarbonat eller bakpulver

Bakpulver och bikarbonat har en mycket effektiv rengörande effekt. Du kan använda dig avSpraya speglar - Rengöring bikarbonat och ättika för att rengöra spisen eller ugnen, men det fungerar även bra för att skrubba toaletten eller som mattvätt. För det sistnämnda ska du dock inte använda vatten. Det räcker med att applicera bikarbonat över hela matten, borsta in det ordentligt och därefter dammsuga.

Vitvinsvinäger

Har du vitvinsvinäger hemma som inte kommer till användning? Då kan du använda den till dina avlopp eller för att rengöra badrummet. Du kan också använda dig av en blandning av vitvinsvinäger och vatten för att spraya duschväggar och bli av med kalkfläckar eller rester av schampo och tvål.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är inte bara utmärkt att använda när du vill göra en god sallad, utan det fungerar även bra för tvätta fönster. Genom att använda äppelcidervinäger behöver du inte oroa dig för tråkiga och fula ränder, utan får fönster som är glasklara och fräscha att titta ut genom.