Anlita takläggare – detta ska du tänka på

Ett vanligt missförstånd är att tro att takläggare endast kan hjälpa dig när du vill lägga ett nytt tak på en nybyggnation eller tillbyggnad, men så är inte fallet. En duktig och kompetent takläggare som takläggarenistockholm.se kan även hjälpa dig med renovering av ditt tak, såväl som reparation, takmålning och taktvätt. Vissa takfirmor väljer att specialisera sig på vissa arbetsmoment, medan andra är lika kunniga inom det ena som det andra.

När ditt tak behöver renoveras, bytas ut eller tvättas kan du således höra av dig till en takfirma i ditt område. Här är det viktigt att du väljer ett företag som du verkligen känner dig trygg med och som kan leva upp till de förväntningar du har. Det kan naturligtvis vara svårt att veta på rak arm vilket företag som är bra eller inte, men med våra tips blir beslutsprocessen mycket enklare.

5 viktiga saker att tänka på när du ska anlita takfirma
Det finns många arbeten med ditt tak som du får utföra på egen hand. Du får t.ex. byta tak själv om du klarar av uppgiften, men du får också reparera och tvätta eller måla om. Dock är det viktigt att du faktiskt vet hur man gör och hur du ska gå tillväga. Är du minsta tveksam är det alltid bäst med kompetent och utbildad hjälp direkt.

Certifiering och behörighet – En takfirma ska kunna visa upp dokument som styrker både behörighet och utbildning. Det kan kännas jobbigt att fråga om detta, men se till att du faktiskt gör det. Ett seriöst företag är fullt förstående.

Avtal – Be om att få se hur avtalet ser ut. Avtalet ska alltid vara detaljerat och innefatta information om dig som kund, företaget, vad det är som ska utföras, hur lång tid det ska ta och vilket pris ni har kommit överens om. Här bör även de allmänna villkoren stå angivna!

F-skatt – En takfirma som inte är registrerad för F-skatt är inte heller ett registrerat företag. Visst kan du anlita hantverkare som bara betalar A-skatt, men kom få ihåg att det är du som kund som blir F-skatteskyldig. Utan F-skatt kommer du inte heller kunna använda dig av ROT-avdraget. Undvik dessa takfirmor helt för säkerhets skull.

Referensjobb och kunder – En proffsig och kompetent takfirma ska kunna ge dig referensnummer till tidigare kunder och samtidigt kunna visa upp referensbilder på arbeten som liknar ditt och som de slutfört. Kontakta referenskunderna och fråga hur de har upplevt företaget, om det uppstod några problem och hur lätta de var att samarbeta med.

Garanti på arbetet – Du ska naturligtvis få garanti på arbetet som utförs. Det vanligaste är att företag erbjuder detta per automatik, men se till att extrakolla vad som faktiskt gäller. Det är inte roligt om du blir missnöjd och inte får hjälp att åtgärda problemet.